Барај: во:
 Насловна
 Категории
 Фотографи
 Најнови фотографии
 Топ фотографии
 Најпопуларни фото.
 Форум
 Совети
 Регистрација
 Услови и правила
 Контакт

Корисничко име:
Лозинка:
Запамти ме на овој компјутер

 Тематски фотографии
»
Совети
 
Јусуф Карш (1908 – 2002)

Роден во Мардин, Ерменија на 23 декември 1908 година. На 16 годишна возраст бега во канада кај вујко му за да ги избегне турските масакри врз ерменското население.

По краткото школување во Квебек, заминува во Бостон, и се вработува како калфа во фотографското студио на познатиот портретист од тоа време Џон Гаро.

Во 1932 година во Отава отвора сопствено студио, кое започнува одлично да работи и наскоро станува официјален фотограф на канадската Влада.
Во 1941 година го снима Винстон Черчил, токму тој портрет на британскиот државник му носи слава шурум светот.

Неговите дела се дел од постојаните изложби на Музејот на современа уметност, И Метрополитенскиот музеј на современа уметност од Њујорк, Институтот за уметност од Чикаго, националната портретна галерија од Лондон И Националната галерија на Канада.

Тој исто така е автор на неколку книги со фотографии во кои влегуваат:
 
Лица на судбината    (1946)
 Канада низ камерата на Јусуф Карш  (1960)
 Потрага по големината    (1962)
 Карш, Портфолио     (1967)
 Карш, Портрети     (1976)
 Карш, Канагани    (1978)
 Карш, 50 години ретроспектива  (1983)
 Карш, Американски легенди   (1992)

На интернет, неговите трудови може да се најдат на веб-страниците
 Галерија Вестон (Weston Gallery)
 Артциклопедија ((Artcyclopedia)
Или со едноставно пребарување по клучните зборови: Karsh, Jousuf


Автор: Андон Давчев, 14.03.2006
   

  www.IDIVIDI.com.mk   
 
насловна www.idividi.com.mk