Барај: во:
 Насловна
 Категории
 Фотографи
 Најнови фотографии
 Топ фотографии
 Најпопуларни фото.
 Форум
 Совети
 Регистрација
 Услови и правила
 Контакт

Корисничко име:
Лозинка:
Запамти ме на овој компјутер

 Тематски фотографии
»
Совети
 
Како да избегнете 5 најголеми грешки

Овде се наброени најчестите големи грешки при сликањето , кои можат да се избегнат само со внимателна работа со фотоапаратот.

1. Без “ампутации”: Една од најчестите грешки е “одсечување” на нечија глава (или друг вителен дел од телото) . Тоа вообичаено се случува кога сте концентрирани на нешто друго во кадарот и не внимавате на субјектот во позадина.

2. Точно мерење на светлото: Друга вообичаена грешка е преекспонирањето или подекспонирањето на сликата, а може да биде предизвикана од многу работи: ставање на погрешна експозиција, погрешна бленда, погрешен филм, светлина или погрешно користење или некористење на блицот.

3. Матни фотографии: Грешките во фокусирањето не се уште исчезнати и покрај фактот што автофокус апаратите се користат одамна.

4. Бирање на аголот на снимање: За да се избегнат двојните бради и темиња на сликите (посебно кај сликање на децата) најдобро е да се сликаат од висината на очите на објектот.

5. Слаб/силен блиц на сликата: Ова се случува кога се слика на растојание поголемо или помало од она потребното блицот да го осветли објектот. 

“Фотоаматерите обично снимаат подобри колор-фотографии отколку црно-бели. Црно-белата техника бара построг пристап и истанчено око.”


Автор: Андон Давчев, 14.03.2006
   

  www.IDIVIDI.com.mk   
 
насловна www.idividi.com.mk