Барај: во:
 Насловна
 Категории
 Фотографи
 Најнови фотографии
 Топ фотографии
 Најпопуларни фото.
 Форум
 Совети
 Регистрација
 Услови и правила
 Контакт

Корисничко име:
Лозинка:
Запамти ме на овој компјутер

 Тематски фотографии
»
Совети
 
Како да фотографирате

1.Пазете на позадината
Гледај те позадината со својата содржина да не го одвлекува вниманието од објектот на снимање.

Едноставна и ненаметлива позадина го истакнува објектот.Некогаш поради тоа се исплатува да се најди некој нов ќош или едноставно да се промени местото

2.Приближете се

По правила што сте поблиску до предметот на снимање,фотографијата е подобра.Приближувањето ја елиминира непожелната позадинакоја го одвлекува вниманието на предметот кој се снима.Снимете така да сликата ја исполните со јасен и интересен мотив.Погледнетего упатството на вашиот фотоапарат за да дознаете колку можете да се приближите за да би добиле остра фотографија.Многу едноставни фотоапарати немозат да снимаат на дистанца помала од 1,2-1,5m

3.Објектот не мора секогаш да е во средина

Нема ништо лошо во тоа ако особата која ја снимате е во средината на фотографијата,сепак,пробајте понекогаш да ја поставите на една страна и со тоа ке постигнете динамична композиција која за окото е поинтересна .

4.Фатете и дел од околината

Кога снимате одалечени објекти,вклучетеги во фотографијата и предметите кои ви се блиску.Тие на фотографијата ке му дадат длабина и перспектива

 

5.Бидете “невидливи
Кога снимате луѓе,настојувајте тие да се занимаваат со некоја активност!Тогаш нема да обрнуваат внимание на вас и на фотографијата ке се осети спонтаност. Зафатете ги со нешто и нивните изрази ке бидат поприродни и опуштени.

6.Добро анализирајте го светлото!

ДОВОЛНО светло е потребно за експонирање на филмот во вашиот фотоапарат,но ДОБРО светло прави успешна фотографија!Светлото е заслужно за да фотографијата изгледа пластична,колористичка и привлечна за тој што го снимавме.Запамтете дека јаката сончева светлост не е секогаш најдобро светло за фотографијата.Многу ке се изненадат кога ке откријат дека покриеното сонце со облаци дава најдобро осветлување за снимање на луѓе.Многу јакото сонце дава оштри сенки на лицето и прави личноста да жмирка.Облачното време дава меко светло кое е идеално за портрети

7.Држете го фотоапаратот цврсто и мирно

Понекогаш потенциално добра фотографија не успева бидејки се заборават некои основни правила.Мирното држење на фотоапаратот е дефиниција за оштра фотографија.Кога го притискате откинувачот направетего тоа нежно,бидејки и мало помрднување на фотоапаратот може да биде причина за неоштра фотографија.Најдете погоден потпирач(стол,ограда,покрив на автомобил)за вашата рака или употре*ете мал статив.Блицот кој е вграден во вашиот фотоапарат не е корисен само по ноќе и затворена просторија.Користете го и во самрак и по јако сонце за да би ги ублажиле оштрите сенки.Проверете во упатството колкава  е јачината на  вашиот блиц,од неа зависи просторот во кој објектот ќе биде правилно осветлен обично се движи од  1,5m до 4,5m.

8.Фотоапаратот нека ви е прирака

Сите овие совети нема да ви помогнат доколку вашиот фотоапарат сте го оставиле дома.Колку неповратни моменти сте изгубиле поради тоа?Спонтаните моменти снимени на филм се непроценливи фото-спомени.За да ги фатите фотоапаратот мора да биде покрај вас.Ако вашиот стандарден фотоапарат е преголем,набавете дџепен модел кој денес го има многу во понуда     

9. Без „ампутации“

Edna od naj~estite gre{ki e “odse~uvawe” na ne~ija glava (ili drug vitelen del od teloto) . Toa voobi~aeno se slu~uva koga ste koncentrirani na ne{to drugo vo kadarot i ne vnimavate na subjektot vo pozadina

 

10. Slab/silen blic na slikata

Ova se slu~uva koga se slika na rastojanie pogolemo ili pomalo od ona potrebnoto blicot da go osvetli objektot. 

 


Автор: Парки, 13.04.2006
   

  www.IDIVIDI.com.mk   
 
насловна www.idividi.com.mk